Andre Bokforsendelse

Hei igjen, jeg er tilbake med mer boksnakk fra den sære bokhyllen (som sakte vokser utover sine bredder). Som sist inneholder denne forsendelsen hovedsaklig bøker om og i Wicca, den eldste og lenge fremste nypaganistiske tradisjonen, samt et par mer varierte bøker om filosofi og tro. Jeg har beskrevet det inngående andre steder, men dette er som sagt ikke min tro eller tradisjon, men jeg synes det er interessant å lese om alikevel.

180930

145564

Like etter forrige forsendelses «Drawing Down the Moon» i betydning og kanskje før den i lesertall er Scott Cunningham sine to titler «Wicca: A Guide for the Solitary Practitioner» og «Living Wicca: A Further Guide for the Solitary Practitioner». Disse er som titlene antyder mer eller mindre spirituelle selvhjelpsbøker. Da den første utkom i 1988 var idéen om å praktisere Wicca på egenhånd ennå kontroversiell, og Cunningham sine bøker gjorde mye for å bringe religionen til mange nye mennesker og å popularisere enslig praksis og selvinnvielse.

 

1434541En helt annen rolle har «Wicca: The Old Religion in the new Millennium» av Vivianne Crowley spilt. Crowley er i det dagligdagse terapeut etter Jungs modell, og har gjort mye for å uttrykke Wicca og paganisme i psykologiske begreper. Ellers er boken en innføring i samme stil som Cunningham sin, men med denne understrømningen av jungiske erketyper og symboldiskurs. Boken er også skrevet med en hippie-tantes grenseløse tålmodighet og naive kjærlighet, som er sjarmerende. Crowley er (navnet til tross) mindre radikal en andre troende jeg har nevnt så langt.

486977Til sist i denne omgang er noe ganske annet – en bok som forsøker å kritisere den moderne verden og alle dens plager via det forfatteren beskriver som en sykelig kognitiv modus: ‘ikke-deltagende bevissthet’. Alt fra kapitalisme til en epedemi av depresjon kan spores tilbake til da vi sluttet å se oss selv som deltagende i verden omkring oss og begynte å se verden som mekanisk og objektiv, hevder Morris Berman i «The Reenchantment of the World», og han foreslår også metoder for å kurere verdenssyken. Boken er mildt sagt radikal men veldig spennende lesning.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s