Første bokforsendelse

Jeg har så smått begynt å finne bøker jeg vil legge til i det esoteriske biblioteket mitt, og pga. den nylige inrømmelsen av paganistiske tendenser var den første forsendelsen av bøker vektet mot bøker i og om Wicca, den eldste og mest populære av de ny-paganistiske tradisjonene, og dermed den det har blitt skrevet flest bøker om. Alle bøkene her er «viktige», enten fordi de tar et kritisk-historisk perspektiv og plasserer nypaganismen i en kontekst, eller fordi de selv har vært sentrale for bevegelsen og hvordan den ser seg selv.

The_Triumph_of_the_MoonDen første boka jeg bestilte og første jeg leste når pakken dukket opp på mitt lokale postkontor var Ronald Huttons «The Triumph of the Moon«, en seriøs historiebok som forsøker å samle trådene og oppklare mytene rundt grunnleggelsen av Wicca, og dermed nypaganisme, rundt 1950. Boka er grundig og detaljrik, og følger trender og tradisjoner i de 200 årene før grunnleggelsen for å vise at selv om Wicca ikke kunne påstå å være en eldgammel religiøs tradisjon har den slektskap med mange emner og skikkelser i kunst, åndsliv og motkultur. Veldig tilfredsstillende lesing.

drawingdownthemoonMinst like saklig, og ansvarlig for å introdusere titusenvis nye hekser til den nypaganistiske bevegelsen i Amerika er «Drawning down the Moon» av Margot Adler, som skrev den som journalist men selv er en praktiserende heks, og boken hennes er skrevet med en spennende blanding av profesjonell avstand og personlig hengivenhet. Denne har jeg ikke lest stort av ennå, men den har hatt en enorm innvirkning på nypaganismen som bevegelse, så den må være med.

theseapriestessOgså viktig, men på en helt annen måte er Dion Fortune sin bok «The Sea Priestess«, en okkult romantisk roman som ikke har noen direkte kobling til nypaganismen i seg selv, men bokens sentrale figur har fungert som en prototype på den moderne heks sitt bilde og selvbilde, og boken opererer med mange av de samme antagelsene var var viktig tidlig i Wicca sitt liv – en tanke om en eldgammel religion, gudinnefokusert og orientert rundt månen heller enn solen. Boka er ganske kort og rimelig artig skrevet.

awitchesbibleDen siste boka i den første forsendelen er en praktisk sak skrevet med begge føtter trygt plantet innenfor Wicca-tradisjonen. «A Witches’ Bible» skrevet av Janet og Stewart Farrar er en samling ritualer for alle de åtte sentrale sabbatene i løpet av et år, samt ritualer for giftemål og gravleggelse. Boken er også viktig fordi Farrar-paret samarbeidet med Doreen Valiente om å avklare forfatterskapet bak noen av Wiccas eldste rituelle tekster.

Dette er alt for denne gang. Jeg har alt flere relevante bøker i hendene, men de hører mer hjemme i neste forsendelse.

Reklamer

2 kommentarer om “Første bokforsendelse

    • Roald sier:

      Hmm. The Sea Priestess er nok den mest lesbare (og korteste). Så langt har jeg kost meg mest med Triumph, men den er ganske tettpakket og kanskje for spesielt interesserte (men det kan en jo si om alle sammen 🙂 )

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s